Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


On-the-job trénereknek szóló trénerképző tréning

Trénerképző tréning: On-the-job trénereknek szóló trénerképző tréning.  
(OJT, On-the-Job Tréning)

(Train the trainer, belső tréner tréning)

Termelővállalatoknál gyakori, hogy a legjobb munkásokból - különösen ha a kommunikációs készségük jó - lesznek az ún. on-the-job trénerek. Akiket jellemzően és sajnos, soha senki nem tanít meg arra, hogy az ismereteiket hogyan adják át az új belépőnek vagy az adott területen új munkatársnak, a betanulónak.
A munkát végző kollégákat belső trénerré, on-the-job trénerré kiképző tréningünk végeredménye, hogy az új munkavállalók profi betanításhoz jutnak, ami javítja a minőséget, csökkenti a selejtet, a kivitelezési időt, csökkenti a stresszt, a fluktuációt, rework igényt. Az on-the-job trénerek pedig gyakran szó szerint könnyes szemmel köszönik meg, hogy a betanítás számukra immár nem gigantikus púp a hátukon. Az on-the-job trénereknek szóló tréning óriási terhet vesz le a vállukról. A megbízó cég számára pedig a betanítás minőségének drámai, sőt, tényleg más dimenzióba jutása a betanítás idejét csökkenti, a fluktuációt erősen csökkenti. A tréning gyors eredménye, hogy nagyon komolyan javulnak az eredményességi és hatékonysági mutatók.

 


A képzés időtartama megállapodásunktól függ, itt, egy előkészítő napot követő 2 napos képzésünket ismerheti meg, amelyet egynapos szupervízió követhet. 

Célszerű, ha egy tréning létszáma nem haladja meg az 5 főt, amennyiben ezzel kapcsolatban kompromisszumot kell kötni, javasoljuk, hogy az egy időben tréningezettek száma ne lépje át a 6, maximálisan a 8 résztvevőt.
A tréning helye ideálisan NEM a termelőüzem, NEM a csarnok, hanem egy tréningterem, ahol lehetőség van az elmélet megtanulására éppen úgy, mint a gyakorlatra, hiszen a betanítás oktatási módszertana bármilyen és minden munkafolyamatra alkalmazható.  A tréningterembe viszünk be olyan munkát, amely munka, amely feladat fortélyainak átadásával gyakoroljuk, ami a nagybetűs életben hegesztés, esztergával beállás, összeszerelés, hajlítás, lyukasztás, beállás, csomagolás stb.  

 

 

"Nulladik nap"
Opcionális, tehát "nem kötelező" előkészítő nap a tréning előtt. A 
tréner találkozik partnerünk (a megbízó) képviselőivel, bemutatkozunk, prezentációt tartunk, majd a megrendelő képviselői (pl. a HR-vezető) megfogalmazzák a fejlesztési igényeket, a tréner megismeri a betanítás Önöknél követett folyamatát. Ha a fenti megbeszélés(ek)re pl. egy délelőtt került sor, délután a tréner leveszi a nyakkendőt, és beül egy betanításra, vagy a gép mellé áll ő is, és követi egy-egy új munkatárs tényleges betanítását. A cél, hogy olyan körülmények között éljük át az oktatást, ahogy ez a valóságban is történik. Népmesei, álruhás Mátyás királyként saját tapasztalattal is felmérjük, hogy az OTJ tréner kollégákkal honnan indulunk. Ha erre nincs mód, a kollégákkal beszélgetünk. A kötetlen beszélgetés során rákérdezünk a fejlesztési igényekre, másrészt felmérjük az induló tudásszintet. Megkérjük, hogy tanítson meg cipőfűzőt kötni, PET-palackról kupakot lecsavarni.  

Tapasztalatainkról a megrendelő cég képviselőinek beszámolunk, egyeztetünk, finomhangoljuk a tréning időtervét. 
 

Train-the-trainer tréning 1. tréningnap

Bemutatkozás és bevezetés

 • Milyen lesz a tréning?
 • Tréningcélok
 • Kölcsönös bemutatkozás
 • Mi a tréning
 • Mit csinál egy OTJ-tréner?  

Felkészülés a (be)tanításra, oktatási terv

Az üdvözlés és a házigazda szerep tudománya

A betanuló induló tudásszintjének felmérése

Munkavédelem

I. Részletes magyarázattal kísért bemutató, mit, miért és hogyan

 • A tréning résztvevői megismerik az eredményes betanításhoz szükséges összes részkompetenciát (hogyan figyelje a megértés jeleit, ne takarja a munkadarabot, hogyan használjon hasonlatokat, hányszor ismételjen.... Munkafüzetükben csak erről a betanítási fázisról 4 oldalt töltenek ki) 

II. Még mindig mi dolgozunk, de már a betanuló diktálja nekünk, hogy mi mit csináljunk, ezen betanítási szakasz csínját-bínját természetesen elsajátítják az on-the-job trénerek

III. Majd az on-the-job tréner irányításával, már a betanuló dolgozik, de csak azt a munkafolyamatot, lépést végezheti el, amire az OJT (on-the-job tréner) engedélyt adott, amely előtt természetesen meggyőződik az OJT a betanuló tudása alaposságáról, amihez mi a tréningen MINDENNEL felvértezzük a kollégákat. 

IV. Az önálló munkavégzés felügyelete

 

 

 

 

 

Train-the-trainer tréning 2. tréning nap 

 Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és igény esetén vizsga

 

 

 

 

 

Az összesen 4 napos képzés a 3-naposnál annyiban több, hogy a tréner supervisorként támogatja a kollégákat. Átsegíti őket az elakadásokon, ösztönzi őket, ott van mellettük, a trénerek tekintélyét nem csorbító módon biztosítja, hogy mindaz amit megtanultak ne maradjon írott malaszt. Ténylegesen mindaz megjelenjen a betanítás folyamatában, amelyet a kollégák már elsajátítottak, de esetleg nem vittek át a napi betanítási gyakorlatba.

 

Kérdéseik kapcsán örömmel állunk rendelkezésükre a +36 209 342 760-os számon vagy az info@mediacomm.hu e-mail címen! Kérje ajánlatunkat!

 

Kérdéseit készséggel válaszoljuk meg: info@mediacomm.hu+36209342760.

Nyílt tréning időpontok és helyszínek:

 • 2023. január 16-17. Nyugati Oktatási Központ (1055 Bp., Nyugati tér 9
 • 2023. március 9-10. Tiliana Hotel (1021 Bp., Hárshegyi út 1-3.)
 • 2023. április 17-18. Tiliana Hotel (1021 Bp., Hárshegyi út 1-3.)
 • 2023. május 29-30. Tiliana Hotel (1121 Bp., Béla király út 47.)
 • 2023. október 5-6. Bobbio Hotel (1121 Bp., Béla király út 47.)
 • 2023. szeptember 25-26. Tiliana Hotel (1021 Bp., Hárshegyi út 1-3.)
 • 2023. november 27-28. Bobbio Hotel (1121 Bp., Béla király út 47.)
 • 2023. december 14-15. Bobbio Hotel (1121 Bp., Béla király út 47.)
   

Kedvezmények és a nyílt tréning(ek) részvételi díja:

 • Részvételi díj: 199.000 Ft + áfa
 • Céges ügyfeleinknek a második, és további munkatársak díjából 33%, ill. 50% kedvezményt biztosítunk. 
 • A tréninget követő fakultatív vizsga díja 9.900 Ft+áfa.
 • A részvételi díj a tananyag, az ebédek és bekészítések költségét tartalmazza.  

Jelentkezés a tréningre: A jelentkezési lap a word dokumentum értelemszerű kitöltése után e-mailben (info@mediacomm.hu) visszaküldhető. Az elfogadott jelentkezéseket visszaigazoljuk, kiküldjük az un. előlegbekérő-levelet, annak kiegyenlítésekor kerül kiállításra a számla.  

 

A tréninget követő opcionális vizsga és tanúsítvány
A nyílt képzések/tréningek végén azoknak, akik szívesen tesztelik tudásukat, azoknak nem kötelező jelleggel (opcionális) vizsgalehetőséget biztosítunk. A sikeres vizsgázók tanúsítványt szereznek. 
A vizsga nyílt programok esetén közvetlenül a tréning befejezését követi. Számon kérjük a képzés során elsajátított elméleti ismereteket és a tréninges helyzetgyakorlatokhoz hasonló szituációs gyakorlatban kell a tréningcélokat jelentő kompetenciák elsajátítását bizonyítani.  
A képzés eredményességének mérése céges programok esetében (jellemzően) a következők szerint történik. 
Vagy a képzés első napján, vagy a tréninget megelőző képzési igény felmérésekor tartjuk azon viszonyítási alap (benchmark) gyakorlatot, amely az induláskori készségszintet méri. 
A képzés utolsó előtti blokkjában kerül sor a zárógyakorlatra, amely zárógyakorlatot (igény szerint vizsgagyakorlatot) videóról visszanézzük. A tréningcélként kijelölt szempontok alapján pontozzák egymást - ismét 1-10-ig skálázott normál eloszlásgörbén a résztvevők - így mérjük az induló képesti fejlődést a fejlesztési célként rögzített kompetenciák mentén.

A résztvevők: 
A képzésbe történő bekapcsolódás feltétele legalább érettségi, vagy más tréningünkön szerzett tanúsítvány.   

Jelentkezési határidő: a jelentkezés folyamatos, de jelentkezést a program előtti utolsó héten 12.900 Ft+áfa/fő felár mellett fogadunk el, ha a csoport létszáma lehetővé teszi.

Mit kell hozni a tréningre? Semmit. Minden ügyfelünk tananyagot kap, a minőségi képzéshez szükséges tárgyi feltételeket (projektor, számítógép) céges képzés esetén is készséggel biztosítjuk.

Az oktatás mikor kezdődik és mikor ér véget?
Az egyes napokon az oktatás 8.45-kor kezdődik, és 16.45-kor ér véget, ezt követi opcionális egyéni konzultáció, kérdezz-felelek 18.15-ig. Kérjük, hogy az első napon 8.30-ra szíveskedjen érkezni.

Ebéd, étkezés a tréning idején
A program során ebédet, a szünetekben frissítőket, kávét biztosítunk.

Céges képzés, céges tréningek
Nyílt képzéseink maximális létszáma 8 fő. Vállalati programjainkat akár angolul, akár magyarul, az ügyfél 6-8 munkatársa, kivételes esetekben 10 fő is igénybe veheti. A céges program lehet az ügyfél telephelyén is, projektort, flipchartot, írásvetítőt, laptopot biztosítunk.

Kérdéseit készséggel válaszoljuk meg: info@mediacomm.hu vagy +36209342760, vagy jelentkezzen most!